Sanatos Online

Buruiana pe care o aruncăm cu toții din curte, ne poate proteja sănătatea! Creste de la sine in majoritatea gradinilor si spatiilor virane

Planta are o tulpină cărnoasa, tărâtoare, de forma cilindrică, iar frunzele spatulate, suculente, îngustate spre baza.

Florile sunt de culoare galben portocaliu sau roșiatice. Fructul este o capsulă cu numeroase semințe mici de culoare cenușie.

Într-un gram intră cca 2.400 de semințe. O sămânță își păstrează proprietățile germinative 3 – 4 ani.

Iarba grasa este utilizata atât ca aliment cât și ca medicament pentru unele boli. Se consuma frunzele cărnoase și acrișoare sub formă de salată.

Ca medicament se folosește sub formă de ceai sau infuzie, în tratamentul unor boli ale sistemului digestiv.

Purslane conține mai mulți acizi grași omega-3 (în special acidul alfa-linolenic [12] ) decât orice altă plantă cu legume cu frunze.

Studiile au constatat că purslanul are 0,01 mg / g de acid eicosapentaenoic (EPA). De asemenea, conține vitamine (în principal vitamina A , vitamina C , vitamina E ( alfa-

tocoferol ), vitamina B , carotenoide ) și minerale dietetice, cum ar fi magneziu , calciu , potasiu și fier .

De asemenea, sunt prezente două tipuri de pigmenți alcalinoid betalainici , betacyaninele roșiatice (vizibile în colorația tulpinilor) și betaxanthinele galbene (care se pot observa în flori și în castravetele ușoare gălbui de frunze).

Ambele tipuri de pigmenți sunt antioxidanți puternici și s-a constatat că au proprietăți antimutagene în studiile de laborator.

100 de grame de frunze purslane proaspete conțin 300 până la 400 mg de acid alfa-linolenic . [13] O ceașcă (250 ml) de frunze fierte conține 90 mg de calciu, 561 mg de potasiu și mai mult de 2.000 UI de vitamina A.

Îmbunătățește circulația
Conținutul ridicat de fier și cupru din iarba grasă este extrem de benefic pentru sistemul circulator.

Se știe că o bună circulație a sângelui face să avem o bună sănătate generală.

Iarba grasa este bogată în potasiu și acizi grași Omega-3 care susțin sănătatea cardiovasculară. Mai exact, potasiul scade tensiunea arterială, iar acizii grași Omega-3 reglează nivelul colesterolului.

Numeroasele substanțe nutritive din această plantă, cum ar fi fierul, manganul, calciul și magneziul, împiedică deteriorare oaselor și le mențin sănătoase și puternice. Consumul regulat poate preveni, de asemenea, osteoporoza.