Sanatos Online

Acest aliment banal scade colesterolul, curăță vasele de sânge și te ajută să slăbești peste noapte

Aspectul exterior al acestei plante diferă de cel al mazării prin forma frunzelor și a păstăii, care de cele mai multe ori închide două sau trei boabe, foarte rar o singură boabă.

Boabele năutului sunt asemănătoare cu cele de mazăre, singura deosebire fiind excrescența caracteristică a embrionului în formă de cioc,

ce se aseamănă cu capul unui berbec; sunt colorate în roz deschis, galben și foarte rar cafeniu.

Năutul este bogat în proteine, săruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier) și în complexul de vitamine B.

Având o concentrație ridicată de proteine (24%), la care se adaugă și un procent consistent de hidrați de carbon și grăsimi, năutul are o valoare alimentară deosebită, înlocuind în buna parte proteinele din carne.

De la năut se consumă atât păstăile tinere, verzi, preparate ca supe sau mâncăruri, cât și boabele prăjite și măcinate care se pot consuma în amestec cu cafea sau chiar ca înlocuitor de cafea.

Năutul este asemănător cu soia și se poate folosi în prepararea chiftelelor, sarmalelor sau pilafurilor, fiind un foarte bun înlocuitor pentru carne, fiind și mai gustos decât soia.

Boabele de năut fierte, pisate și apoi amestecate cu pasta din semințele de susan (denumită și tahini) la care se adaugă condimente, poartă denumirea de humus sau houmous, un fel de mâncare popular în Orientul apropiat si Balcani.

Chiftelele prăjite din făină de năut se numesc falafel, populare mai ales in Liban și Israel.

Năutul poate constitui chiar un înlocuitor foarte bun pentru cafea. Boabele de năut prăjite și măcinate au un efect puternic stimulent digestiv și nervos.

Năutul amestecat cu cafea este asociat uneori cu restricțiile alimentare de pe timpul dictaturii lui Ceaușescu, când cafeaua naturală nu era adesea disponibilă ca atare.

Cu toate acestea se știe că din năut și cicoare se poate realiza o cafea naturală care nu e contraindicata pentru copii, neavand cofeina.

De asemenea, acesta te ajută să slăbești în cazul care vrei să pierzi doar câteva kilograme. Dacă ai probleme cu digestia, acesta este ideal pentru îmbunătățire,

în special datorită conținutului de fibre, astfel că alimentele vor fi descompuse mai ușor, iar tulburările digestive vor dispărea ca prin minune.

Dacă vei consuma acest aliment, îți vei menține sănătatea oaselor și îți vei proteja organismul de cancer.

De secole, năutul a fost un aliment de bază în hrana popoarelor din Orient. În zilele noastre, planta care este renumită pentru valoarea terapeutică deosebită,

este folosită în bucătăria popoarelor din Orientul Mijlociu şi din Africa sub numele de „desi” şi „kabuli”.

Când este preparat sub formă de decoct (trei linguriţe de năut boabe fierte timp de 10 minute într-o cană de 300 ml cu apă),

această băutură combate paraziţii intestinali.. Tratamentul zilnic, cu două căni de decoct, trebuie continuat timp de o săptămână.